travma-možgani

TRAVMA, možgani in tapkanje

Čeprav o travmi govorimo manj pogosto kot o stresu, se bomo z njo verjetno srečali vsaj enkrat v življenju.

Med travme z velikim T med drugim štejemo spolni napad, nasilen napad na osebo, situacijo, v kateri se znajdemo kot talec, vojaški spopad, teroristični napad, mučenje, naravno ali ekološko katastrofo, hudo prometno nezgodo in težko bolezen – pravzaprav katero koli življenjsko nevarno situacijo. Pri otrocih je to lahko tudi neprimerna spolna izkušnja brez nasilja. S temi travmami se zlasti na zahodu srečujemo vsak dan. Vendar poznamo tudi travme z malim t: to so tisti dogodki, e posebej iz otroštva, ki omajejo naš občutek varnosti. Še posebej travmatični so, če se zgodijo nepričakovano, če nanje nismo pripravljeni, če nimamo moči, da bi jih preprečili, če se ponavljajo ali če je nekdo okruten do nas. Nenadna smrt bližnjega, avtomobilska nezgoda, padec, športna poškodba, operacija (še posebej v zgodnjih letih), razdor pomembnega odnosa ali odkritje nevarne bolezni tudi lahko uvrstimo med travme z malim t.

Kot smo že rekli, so manjše travme posebej škodljive, če se zgodijo v prvih šestih letih življenja, ker smo v tem obdobju v hipnogogičnem, nezavednem stanju zavesti. Travmo lahko povzročijo še nestabilno ali nevarno okolje, huda bolezen, medicinski postopki, ločitev od staršev, telesna, čustvena, verbalna ali spolna zloraba, nasilje v družini, vrstniško nasilje in zanemarjanje.

Ko naši čuti zaznajo nevarnost, pošljejo sporočilo v talamus. To je gruča celic globoko v možganih, ki deluje kot preklopna postaja za sporočila med možgani in telesom. Talamus pošlje informacije v različna področja možganov, tudi v amigdalo, skupek živčnih celic, ki predeluje spomine in čustvene odzive in ki informaciji doda čustven pomen. Ta informacija se pošlje v hipokampus, ki je središče za obdelavo zavednega spomina. Hipokampus oblikuje zavestno strukturo za informacijo o grožnji. Potem informacija potuje v orbitofrontalni korteks, ki presodi resnost grožnje in ustrezno omili ali okrepi preživetveno vedenje. Če orbitofrontalni korteks ugotovi, da gre za grožnjo, aktivira hipotalamus, ki sproži stresno os – posledica je zvišana raven adrenalina in kortizola. Če smo doživeli travmo, bomo vsako novo grožnjo zaznali popačeno in stresna os se bo sprožala spet in spet. Posledično nam bo zdravje opešalo, saj se bo tako kot pri stresu vrednost kortizola trajno zvišala, vrednost DHEA (ali dehidroepiandrosteron je še precej neraziskan hormon, ki vpliva na imunski sistem, energijo in kakovost spanca ter ublaži sindrom kronične utrujenosti, pomaga tudi preprečevati srčna obolenja, osteoporozo, raka prostate pri moških in raka dojke) pri ženskah pa znižala.

Kadar ste trdnega zdravja, energija prosto teče po meridianih telesa. Travma in stres v številnih pojavnih oblikah ustvarjata blokade energijskega sistema. Če se energija ne pretaka pravilno, ne doseže vitalnih organov in jih ne krepi, zato je slabo počutje oziroma bolezen neizbežna.

Neprimerni čustveni odzivi izvirajo iz sprožilcev v podzavesti, ki so povezani z življenjskimi izkušnjami. Kadar se vam nekaj zgodi in se odzovete na določen način, je to posledica sprožilcev oziroma spomina na nekaj podobnega. Zato se v dani situaciji vsak odzove drugače, saj imamo različne življenjske izkušnje, ki so nam ustvarile različne sprožilce. Zanimivo je to, da podzavest ne more razločiti, ali gre za dogodek v sedanjosti ali preteklosti. Kemičn odziv je v obeh primerih enak. V majhnem merilu se to dogaja vsak dan. Ali zlezete vase ali zardite, kadar se spomnite na dogodek, ob katerem ste bili v zadregi? Tako um vpliva na telo, odziv pa tudi kaže, da telo čuti zadrego, kot da dogodek poteka prav zdaj.

S tehniko EFT oziroma tapkanjem lahko prikličete v misli negativna čustva, telesne težave, miselne vzorce in/ali vedenje ter jih razrešite. EFT vas ne oropa naravnih odzivov na življenjske odzive, odpravi pa nezdrave odzive. Če je umrl nekdo bližnji, vam denimo ne bo odvzela naravnega žalovanja, odstranila pa bo nezdravo odzivanje, kot je oklepanje bolečine, ker se nočete posloviti od tega človeka.

V rokah usposobljenega in izkušenega izvajalca je EFT lahko uspešna celo v 95 % primerov.

Povzeto iz knjige Tapkaj in spremeni matrico, Karl Dawson in Sasha Allenby.

Tags: No tags