osho-in-ljubezen-do-sebe-naslovna-1

OSHO in ljubezen do SEBE

Ljubezen je nega duše. Kot je hrana potrebna telesu, tako je ljubezen potrebna duši.
Brez hrane telo oslabi, brez ljubezni duša oslabi. 

Kaj pa vi naredite za svojo SREČO in SVOBODO?

Nobena država, nobena cerkev nikoli niso želeli, da imajo ljudje močno dušo, ker je oseba z duhovno energijo »buntovna«. Ljubezen vas naredi uporniške, revolucionarne. Ljubezen vam daje krila, da se dvignete visoko. Ljubezen vam daje uvid do stvari, tako da vas nihče ne more izkoriščati, omejevati. A svečeniki in politiki obstajajo le zaradi vaše krvi – oni se preživljajo z izkoriščanjem. Oni so paraziti – vsi svečeniki in vsi politiki.

Oni so našli sigurno metodo, da vas naredijo duhovno šibke. To, da vas učijo, da ne ljubite sebe, ker če človek ne more ljubiti sebe, on ne more ljubiti nobenega drugega. To učenje je pravi trik. Oni rečejo: »ljubite druge, ljubite človeštvo, ljubite Boga, ljubite naravo, ljubite ženo, moža, otroke, svoje starše ali ne imejte radi sebe – ker je po njihovo sebičnost ljubiti sebe. Oni obsojajo ljubezen do sebe. Oni rečejo: Če ljubite sebe boste postali egoist, če ljubite sebe boste postali narcisoidni.« To ni res. Človek, ki ljubi sebe ve, da v njemu ni »ega«. Ego se nahaja v ljubezni do drugih, ko ne ljubite sebe. Ego se pojavi, ko poskušate ljubiti druge.

Ljubezen ne ve ničesar o dolžnosti. Dolžnost je breme, formalnost. Ljubezen je radost, dajanje. Ljubezen je neformalna. Ljubezen nikoli ne občuti, da je dala dovolj. Ljubezen vedno občuti, da je mogoče še več.

Človek, ki ljubi sebe, se spoštuje, a človek, ki ljubi sebe in se spoštuje, spoštuje tudi druge. Ker on ve: Kot sem jaz, taki so tudi drugi. Kot jaz uživam v ljubezni, spoštovanju, tako tudi drugi želijo. On je postal zavesten, da nismo različni, ko so v vprašanju osnovne stvari smo enaki, eno. Vsi smo mi pod enim zakonom.

Človek, ki ljubi sebe uživa v svoji ljubezni, postane tako blažen, da se ta ljubezen preliva in doseže druge. On mora priti do drugih! Če živite v ljubezni, morate to podeliti z nekom. Vi ne morete večno ljubiti sebe, ker vam bo ena stvar absolutno jasna: Če ljubite eno osebo, sebe, to je čudovito, ampak koliko ekstaze vas čaka, če začnete deliti ljubezen z drugimi ljudmi! Počasi začno žarki sevati vse dlje. Vi ljubite tudi druge ljudi; potem začnete ljubiti živali, ptice, drevesa, stene. Lahko izpopolnete cel univerzum z vašo ljubeznijo. Samo ena oseba je dovolj, da izpolni celoten univerzum s svojo ljubeznijo, isto kot lahko samo en kamenček izpopolni jezero z valovanjem.

Človek mora postati božanski. Dokler ne postane božanski ne bo izpolnjen, ne bo zadovoljstva. Ampak kako postati božanski? Vaši duhovniki rečejo, da ste grešniki. Da morate v pekel. Oni vas delajo prestrašene, da ljubite sebe. Zaradi tega so ljudje na izgubi. Oni najdejo v sebi napake – in tako jih vidijo tudi v drugih ljudeh. To izgleda, kot sredstvo rešitve. Na neki način je tudi res, da bi rešili sebe iščemo napake v drugih ljudeh. Zato je tako veliko kriticizma, a tako malo ljubezni.

Oseba, ki ljubi sebe postane meditativna, ker meditacija pomeni biti s sabo. Če sovražite sebe – kako morete biti s sabo? Meditacija ni nič drugega, kot uživanje v vaši prečudoviti samoti in slavljenju sebe. Samo to je meditacija. Meditacija ni odnos. Drugi sploh niso potrebni; samo eno je dovolj. Oseba, ki se kopa v lastni slavi, ki se kopa v svoji svetlobi. Oseba je enostavno radostna, ker je živa, ker obstaja.

Največji čudež na svetu je to, da obstajate. Obstajati je največji čudež, a meditacija odpira vrata tega čudeža. Če človek ljubi sebe lahko meditira; drugače vi vedno bežite od sebe; izogibate se sebi. Kdo želi gledati v grdo osebo? Kdo želi, da vstopi globlje v svoje blato, v lastno temo? Kdo želi, da vstopi v pekel v katerem živi? Vi želite vse to prekriti s prečudovitim cvetjem in vedno bežati od sebe. Zaradi tega ljudje neprenehoma iščejo družbo; oni bodo naredili vse samo, da se izognejo družbi s sabo; oni želijo biti z drugimi. Oni bodo tri ure sedeli v kinu in gledali nekaj neumnega, ure in ure bodo brali detektivske romane in tako zapravljali čas. Oni bodo brali časopise ponovno in ponovno, samo da sami sebe zapolijo. Oni bodo igrali karte, šah, samo da ubijejo čas … kot da imajo preveč časa!

Ljubezen začnete s sabo, potem se to lahko razširi. To se širi samo od sebe, vam ni potrebno ničesar delati, da to širite.

Buda je rekel:  »Ljubite sebe« in dodal »in opazujte.« To je meditacija.

Prva zahteva je, da ljubite sebe in šele potem opazujte. Če ne ljubite sebe in začnete opazovati, lahko občutite, kot da ste začeli samomor. Sokrat je rekel: »Spoznaj sebe«! Buda pravi: »Ljubi sebe!« Buda je daleč bolj resničen, ker dokler nimate radi sebe, se nikoli ne morete spoznati – spoznanje pride kasneje, ko ljubezen pripravi teren. Ljubezen je možnost, da spoznate sebe. Ljubezen je prava pot, da spoznate sebe.

Ljubite sebe in opazujte – danes, jutri, vedno, … VEČNO!

Ustvarite energijo ljubezni okrog sebe. Ljubite svoje telo, svoj um, ljubite cel vaš mehanizem, cel vaš organizem. Biti ljubezen pomeni sprejeti to kot tako. Ničesar ne poskušajte potiskati. Mi potiskamo, ko nekaj sovražimo, ko smo nečemu proti. Ne potiskajmo ničesar, ker potem ne moremo opazovati. Ne moremo gledati neprijatelja v oči, samo našemu ljubemu lahko gledamo v oči. Če ne ljubite sebe, vi ne morete pogledati sebi v oči, v svoj obraz, v svojo stvarnost.

Opazovanje je meditacija, Budin naziv za meditacijo. Opazovati je Budino gelso. »Bodite zavesti, bodite pozorni, ne bodite nezavedni«. Ne obnašajte se na uspavan način. Ne delujte kot stroj, kot robot. Tako delujejo obični ljudje. Glejte – samo glejte!

Buda ne reče kaj glejte – VSE! Sprehajajoče, opazujte svojo hojo. Ko jeste – opazujte kako jeste. Ko se kopate, opazujte vodo, hladno vodo kako pada na vas, dotik vode, svežino. Jezo kako prehaja skozi vašo hrbtenico – glejte vse, danes, jutri, vedno … !

Pravi trenutek pride, ko lahko opazuješ celo svoje sanje. To je najvišje v opazovanju. Telo gre na spanje, a opazovalec še dalje ostane buden in v tišini opazuje svoje telo, kako spi. Sedaj je nasproten način. Vaše telo je budno, a vi ste uspavani. Ko se prebudite, takrat vaše telo spi. Vaše telo potrebuje počitek, a vaša zavest ne potrebuje spanja. Vaša zavest je zavestna, ona je budna, to je njena prava narava. Ko postanete bolj naklonjeni opazovanju samega sebe, svojega delovanja, svojega dihanja – tedaj je celotno nebo vaše.

Človek je stičišče zemlje in neba, telesa in duše.

Če želite preizkusiti tapkanje in se tako bolje spoznati ter se imeti iskreno radi, potem mi pišite na tjasa@samospoznanje.si ali pokličite na 040 218 389 in dogovorili se bomo za individualno tapkalno srečanje. V primeru, da ste skupina podobno mislečih, ki bi radi tapkali na določeno temo, prav tako vabljeni, da me kontaktirate za rezervacijo termina.
Veselim se vašega osebnega napredka. 💙

Tags: No tags