Ženski krogi

Ženski krogi

Skozi zgodovino smo se naučile pridušiti močnejše, temnejše dele narave, ker je bil patriarhat v premoči. Če smo želele preživeti (ne živeti!), smo bile prisiljene dele sebe skriti in potlačiti. Ogromno žensk nosi v sebi veliko žalost iz časov, ko je bil njihov glas zadušen, poteptan.

tjasa

Zakaj ideja o Ženskih krogih?

Dandanes se mnoge počutimo, da ne moremo nikoli narediti dovolj, da je to kar počnemo še vedno premalo. Da nekaj manjka. In tako pozabljamo delati iz strasti. Iz užitka. Iz predanosti. Pozabljamo delati brez pričakovanj. In predvsem pozabljamo na povezovanje s seboj. Biti v samoti s seboj, da lahko spoznam, da v resnici nikoli nisem osamljena. Da sem celostna. Popolna v svoji nepopolnosti. In druge se počutijo, da so preveč. Preveč trmaste, preveč glasne, preveč odkrite, preveč čustvene, preveč občutljive ... Zaradi "preveč" smo se tudi pričele skrivati. Se naučile potlačiti, da bi lahko ustrezale in se prilegale drugim. To je bil pričetek našega tekmovanja samih s seboj.

Ženske se od nekdaj zbirajo v krogih, da zacelijo rane, da pripovedujejo zgodbe, predajajo skrivnosti ženskosti, se podpirajo in opogumljajo. Ne glede na starost, življenjske izkušnje, velikost ali obliko – ko se skupaj zberejo tri ali več žensk s skupno namero, se zagotovo zgodi nekaj ČAROBNEGA.

Prepričana sem, da vsaka izmed nas globoko v sebi hrepeni po prostoru, kjer bi čutila podporo in sprejetost. Bila globoko slišana. Kjer bi lahko izrazila svojo norost, brez da bi jo obtoževali. Kjer bi lahko odložila svoja bremena. In se končno nehala pretvarjati, da zmore čisto vse. Prostor, kjer bi se lahko potožila nad tem, kako težko postane življenje. In kako težko je včasih bivanje v ženskem telesu. Kjer, bi se lahko pogovarjala, brez da bi jo kdo popravljal. Kjer bi lahko SAMO BILA. Kjer bi lahko točila solze radosti in solze žalosti. In si dovolila čutiti ranljivost ter prepoznala samokritičnost in sram. In se naučila ljubiti prav te dele sebe, ki so družbeno nesprejemljivi in ki so jo naučili naj se jih sramuje. Kjer bi prepoznala svoje najglobje, temne skrivnosti ter vedela, da bo še naprej videna in popolnoma sprejeta, ne glede na to, kaj prizna. Kjer bi se čutila pristno povezano – s seboj in ostalimi ženskami.

Kaj je to Ženski krog?

Ženski krogi so neformalna srečanja, namenjena povezovanju žensk, izmenjavi energije in ustvarjanju obredov/ritualov. Celjenje duševnih, kolektivnih, generacijskih ran in ran iz otroštva, ki jih lahko opravimo v ljubečem objemu naših sester, je pogosto veliko močnejše od tistega celjenja, ki bi ga lahko dosegli sami. Če še niste del takšnega kroga, je sedaj mogoče čas, da postanete. Začetki ženskih krogov so starodavni, vendar je njihova uporaba tako sodobna kot ženske, ki v njih sodelujejo. Ne obstajajo pa trdna pravila, kako ustanoviti ženski krog ali kako ga voditi.

Proposed+women's+group+pic

Zakaj Ženski krogi?

Ženski krogi so nujno potrebni, da lahko ženske predajmo znanja druga drugi, smo si v oporo, se poslušamo, podpiramo, dajemo varen prostor za vsa čustva in občutke. Če še niste ugotovile, živimo zadnja tisočletja v vedno bolj patriarhalnem svetu, ki uničuje vse, kar je ženskega. Patriarhat spodbuja tekmovalnost, nevoščljivost, produktivnost, gonjo za vedno večjim dobičkom in izkoriščanje »naravnih virov«. Vse to so rane, ki jih vse ženske še kako čutimo. Tisočletja so nas upogibali in tudi upognili, da smo rekle JA, ker druge opcije ni bilo; bile smo preganjane in utišane. Čas je, da ozavestimo rane, ki so od naših prednic, kolektivne rane, tiste, ki so naše (največkrat iz otroštva) in tudi tiste, ki niso naše (a jih prevzemamo nase, ne, da bi vedele). Patriarhat oz. moško vladanje pri ženskah ceni in spodbuja dve »vrlini«: fizično lepoto večne mladosti (ki pa na žalost ne izvira iz OBČUTKA lastne vrednosti, in je tako rekoč prazna) ter ubogljivost, prilagodljivost, razdajanje, biti vedno na voljo … In ženskam, odrezanim od zdrave Ženske energije, se potem zgodi dvoje: ali se razdajajo do onemoglosti in izgorelosti ali pa se zaradi takšnih in drugačnih ran popolnoma izolirajo, zaprejo svoje srce in postanejo na takšen ali drugačen način nedostopne (dvignejo obrambne zidove in nikogar ne pustijo blizu). Oboje pomeni, da smo odrezane od svoje avtentične narave. Mnogokrat sploh ne vemo, kdo smo, kaj želimo, česa ne želimo, predvsem pa kje je meja – zato, ker smo odrezane od ČUTENJA. In potem verjamemo moškemu svetu (po katerem na žalost deluje tudi ogromno žensk), da smo nore, neuravnovešene, celo neodgovorne, skratka da nismo dovolj dobre na nobenem področju. Zatem pa silovito udarita v nas vsa naučena krivda in sram.

A Ženske smo v resnici vse prej kot to … Po naravi smo take, da ves čas želimo dajati, skrbeti za druge, za skupnost, za Naravo. Vendar ne smemo pozabiti, da ima vse svoje meje. In če me nismo nahranjene, od kod bomo dajale hrano in moč ter podporo drugim? In tukaj nastopi moč ŽENSKEGA KROGA.

Kaj lahko pričakuješ od Ženskega kroga?

V ženskih krogih se ženske spominjamo, kdo v resnici smo. Vračamo si zaupanje vase, učimo se druga od druge in negujemo sprejemanje sebe skozi meditacije, pozorno poslušanje, hvaležnost ter s pomočjo drugih tehnik/orodij, ki pomagajo pri celjenju ranjenih delčkov sebe. V ženskem krogu vedno znova ustvarjamo čuječo in razumevajočo prisotnost.

Ob prazni luni bomo šle skozi proces prepoznavanja senc, ki prihajajo na površino. Ob polni luni bomo urile intuitivnost, se prepustile globokim meditacijam in delile svoje občutke, zaznave. V toplem, udobnem prostoru se bomo učile negibno pluti s tokom in vsakič znova omogočiti našemu telesu, srcu in umu prostor za počitek v tišini. Tišina je prazen prostor – prazen prostor pa je prostor vseh možnosti.

Mogoče ozavestimo veliko resnico: Me same smo tista, ki jo čakamo!

Poglavitna tema mojih ženskih krogov za leto 2022/23 je OD-UČENJE vseh vzorcev, pravil, prepričanj, naukov, vlog … Skratka vsega, kar so nas drugi naučil, da moramo biti, globoko v sebi pa čutimo, da to nismo. Vsak posamezni krog bo nosil svojo podtemo, ki bo v naprej določena ali bo izbrana na samem srečanju.

Ženske imamo že od nekdaj potrebo po tem, da se čutimo povezane s svojo pravo naravo, s svojimi ustvarjalnimi močnimi, svojim telesom in svojim mestom v naravi. Če to potrebno prezremo, se ta največkrat izrazi v negativnem vedenju. Prav Ženski krogi krasno nastopijo, kot ena od možnosti, da se še bolj povežemo s seboj in svojim notranjim svetom, da se lahko pristno razvijamo in rastemo.

Če te je zapisano nagovorilo in bi se rada družila v krogu podobno mislečih žensk, toplo vabljena, da se pridružiš v Ženski krog. Kroge vodim enkrat mesečno v Ajdovščini in Novi Gorici.
Ženski krog-s

Napovednik ♥