ali-poznate-tapkalno-drevo

Ali poznate TAPKALNO DREVO?

Tapkalno drevo je koristen pripomoček, ki kaže, kako je npr. bolečina (če smo se odločili tapkati na bolečino in jo s tem odpraviti) nemara povezana s čustvi, dogodki ali prepričanjem – kako je list povezan z vejo, deblom ali koreninami. Te povezave in vpogledi so nujni za to, da s tapkanjem dosežete kar najbolj temeljito olajšanje bolečine.

Nadvse pomembno je, da ste pri tapkanju čim bolj določni, da se res osredotočite na to, kar se dogaja, to pa najlažje dosežemo tako, da se poglobimo in izkopljemo osnovni vzrok bolečine.

Pri izdelavi vašega drevesa vam lahko pomagajo naslednja vprašanja, povezana z ugotavljanjem bolečine:
Listi: Kje vas trenutno boli? Kakšna je diagnoza? (Npr. “Bolečina v križu”, zaradi česar “ne morem delati”)
Veje: Katera čustva vas spremljajo ves čas? Kaj čutite, ko vas boli? (Npr. Negotovost, krivda, dvom, tesnoba, zavist, zamera…)
Deblo: Se spomnite kakšnega dogodka, kadar pomislite na bolečino? Ali je bolečina vedno hujša ob določenem času? Ali se okrepi/spremeni, kadar greste v službo, ko telovadite ali ste z določeno osebo? Kaj se je dogajalo v vašem življenju, ko se je bolečina pojavila ali postala kronična? (Npr. Izdaja, telesno kaznovanje, ustrahovanje, ločitev, družinski prepiri, življenje s staršem alkoholikom…)
Korenine: Katera so vaša prepričanja o bolečini, o telesu in o življenju brez bolečin? O zdravju? (Npr. “Nič ne morem za to, imam diagnosticirano degenerativno bolezen” ali “Nikoli se ne bom znebila bolečine”).

Uspešno tapkanje želim. Veliko lahko storite sami, le začeti je potrebno. Če pa začutite, da potrebujete pomoč in podporo pri tapkanju, me kontaktirajte (tjasa@samospoznanje.si) in dogovorili se bomo za individualni termin tapkanja. 💙

Več o metodi EFT oz. tapkanju si lahko preberete s klikom na povezavo: www.samospoznaje.si/eft

(Tekst povzet po knjigi Nicka Ortnerja, Tapkanje za lajšanje bolečin)

Tags: No tags